INSAIT събира за първи път в България световния елит в изкуствения интелект и технологиите на

...
INSAIT събира за първи път в България световния елит в изкуствения интелект и технологиите на
Коментари Харесай

Министър Пулев: Държавата застава твърдо зад INSAIT 

INSAIT събира за първи път в България международния елит в изкуствения разсъдък и технологиите на бъдещето  

Гугъл, Waymo, в това число доктор Драго Ангелов, директор на изследователската активност на компанията, позната като плана на Гугъл за основаване на самостоятелни коли, AWS, MIT, ЕTH Zurich, EPFL, Max-Planck и Yale ще показват у нас последнитеси достижения

Държавата застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Поздравяваме ви за самодейността за голямото за България събитие, което организирате на 30 септември и 1 октомври. Подкрепяме с всички средства мисията ви да утвърдите района като дестинация за научни проучвания и дълбоки технологии на международно равнище. Това заяви министър Пулев на среща с архитекта на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния шеф на института Борислав Петров, на която присъства и зам.-министърът Стефан Савов.

„ INSAIT е от стратегическо значение за България, защото този вид институти са в основата на високотехнологичните екосистеми на страни като Швейцария, Израел, СAЩ и други. Министерството на нововъведенията и растежа ще вложи всички сили в това страната ни да се развива като дестинация за нововъведения и проучвания на международно равнище в областта на изкуствения разсъдък и информатиката, за което доста разчитаме и на вашия опит “, заяви още министър Пулев.

Проф. Вечев заяви, че INSAIT ще събере в София световноизвестни учени в региона на информатиката и изкуствения разсъдък. Двудневната конференция ще се проведе на 30 септември (петък) и на 1 октомври (събота) в зала „ Джон Атанасов “ в София тех парк. Конференцията е под мотото „ Emerging Trends in AI and Computing Research “(„ Нововъзникващи трендове в изкуствения разсъдък и компютърните проучвания “), а задачата на събитието е да показа технологиите на бъдещето.

От института прецизираха, че топ откриватели от Гугъл, Waymo, включително доктор Драго Ангелов, шеф на изследователската активност на компанията, позната като плана на Гугъл за основаване на самостоятелни коли, AWS, MIT, ЕTH Zurich, EPFL, Max-Planck и Yale ще представят у нас последнитеси достижения.

По време на срещата проф. Вечев и изпълнителният шеф Борислав Петров добавиха, че главните провокации пред INSAIT в момента са привличането на топ гении, построяването на кампус на института и основаването на предприемаческа система към него. За това им е нужна стратегическа поддръжка от страна на страната, за която министър Пулев пое гаранции и осведоми, че ще помогне на института за дълготрайно съдействие с вложители, показали интерес към технологиите на бъдещето у нас.

По време на срещата проф. Вечев подсети, че през август INSAIT привлече проф. Люк Ван Гуул, знаменит откривател и един от най-цитираните учени в областта на машинното самообразование и компютърно зрение към екипа на българския институт и че присъединяването му стана допустимо с финансовата поддръжка на водеща българска IT компания.

Беше обсъдено още, че идният форум в края на месеца ще събере софтуерни инженери, бизнесмени, представители на академичната общественост и инвеститори в софтуерния бранш. Презентациите по време на събитието ще включват машинно образование, компютърно зрение, самостоятелни коли, киберсигурност, обработка на натурален език, езици за програмиране, криптография, компютърни архитектури и др. 

Припомняме, че INSAIT е структуриран като особено звено към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в партньорство сшвейцарските ETH Zurich и EPFL – два от най-хубавите софтуерни университети в света. Компании като Google, DeepMind, Amazon Web Services, българското правителство и бизнес инвестираха в новия световен център за изкуствен интелект и информатика, какъвто е INSAIT. Малко след основаването си институтът обяви своята неповторима за Източна Европа докторантска стратегия с 36 000 евро годишна стипендия в България с професори от Carnegie-Mellon, EPFL, ETH Zurich, MIT, Yale. Първите откриватели по докторантската стратегия стартират работа при започване на октомври. 

Още за конференцията и участниците може да видите на следния линк: 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР